Főlap   XII. Magyar Pókász Találkozó :

Gondolatok a XII. Magyar Pókász Találkozó elé

Gondolatok a XII. Magyar Pókász Találkozó elé

A hazai pókászat több mint egy évszázados múltra tekint vissza. A Kárpát-medence pókfaunáját, olyan neves polihisztorok kutatták, mint a magyar Herman Ottó és Chyzer Kornél, illetve a lengyel származású Kulczynski László. Munkásságuk az 1800-as évek végére, illetve az 1900-as évek elejére tehető. Az ezt követő időszakban leginkább Kolosváry Gábor nevét kell kiemelni, aki a pókok rendje mellett a hazai kaszáspókok elterjedésével is mélyrehatóan foglalkozott.
A közelmúlt arachnológusai közül pedig két nevet kell ismerni: Loksa Imre és Balogh János nevét, akiket a nemzetközi tudományos élet is elismert ökológusként tart számon.
Nehéz lenne a generációk között vonalat húzni, de az biztos, hogy a Loksa Imre és Balogh János fémjelezte korszak után most egy újabb  szakaszát éli a hazai pókászat. Ennek a korszaknak is megvannak a „nagy öregjei” és azok tanítványaik.
Mérföldkőnek tekinthetjük 1999-et, amikor is megrendezésre került az első Magyar Pókász Találkozó Répáshután, a Bükk-hegység egyik meseszép völgyében. Ezt immáron 10 újabb találkozó követte, míg itt a Zala völgyében már a XII. Magyar Pókász Találkozót tarthatjuk.
A helyszín kiválasztása nem véletlen: az arachnológiai szempontból feltáratlan Zala megye talán felhívhatja magára a kutatók figyelmét. Nagyon is aktuális ezzel a problémával foglalkozni, hiszen ebben az évben készült el - és a találkozón egy előadás formájában bemutatásra is kerül - a Nyugat-magyarországi peremvidék pókfaunájának összegzése. A peremvidék déli részébe tartozó Zala megyéből a Kis-Balaton tekinthető kutatottnak, míg a Keszthelyi-hegységből csak szórvány adatok állnak rendelkezésre.
A megye további térségeiről egyáltalán nincsenek ismereteink. A megyét elkerülték a múlt nagy tudósai is, mint a már említett Herman Ottó vagy éppen Kulczynski László, akinek mindössze egy adata ismert Zala megyéből.
A jövőben nyitott az út, hogy megismerjük Göcsej tölgyeseinek pókfaunáját, feltárjuk a kanizsai homokvidék vagy éppen a megye déli határát jelölő Dráva ártereinek pókközösségét.
 
Kovács Péter                                                                 Zalai Béla
 
A XII. Magyar Pókász Találkozó szervezői
Zalaegerszeg, 2011. szeptember

Ajánlom Vissza az előző lapra